Rugăciunea de Vineri Dimineața

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta, ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşază împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti. Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa:

Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Și fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc că neputincios sunt de nu mă vei întări, orb de nu mă vei lumina, legat de nu mă vei dezlega, fricos de nu mă vei face îndrăzneţ, pierdut de nu mă vei cerca, sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Ziua de Vineri în Ortodoxie

Ziua de vineri în cultura ortodoxă are o semnificație profund spirituală. Este ziua în care credincioșii sunt invitați să își reinnoiască fidelitatea față de Dumnezeu, fiind totodată un timp de reflectare asupra semnificației crucii și a suferinței lui Isus.

Semnificația Crucii și Vineri

În tradiția creștină ortodoxă, ziua de vineri are un statut special. Aceasta este ziua în care, conform Evangheliilor, a avut loc răstignirea lui Iisus Hristos. Prin urmare, este privită ca o zi de reculegere, post și rugăciune, în care omul este invitat să mediteze la suferința Mântuitorului.

Importanța Postului în Vinerea Mare

Vinerea Mare este una dintre cele mai importante și mari zile de post din anul liturgic ortodox. În această zi, credincioșii sunt îndemnați să nu consume niciun fel de hrană sau băutură, mai ales pe cele care provin de la animale, până la vecernia din seara zilei, atunci când are loc Prohodul Domnului. Această nevoință duhovnicească este o modalitate de a-l onora și de a împărtăși cu Hristos suferința lui de pe Crucea Calvarului.

Ritualuri și obiceiuri speciale la Vinerea Mare

Vinerea Mare este marcată în Biserica Ortodoxă prin numeroase slujbe și ritualuri. În această zi se desfășoară Deniile, care sunt cântări de doliu închinate Patimilor Mântuitorului. Seara, credincioșii participă la Prohodul Domnului, o imnografie deosebit de emoționantă care însoțește procesiunea cu Sfântul Epitaf, o icoană ce reprezintă trupul lui Iisus așezat în mormânt.

Vinerea, zi de post și pomenire a celor adormiți

Pe lângă semnificația sa legată de Răstignirea lui Hristos, vinerea este și ziua în care ortodocșii își aduc aminte de cei adormiți. Este o zi în care credincioșii postesc și se roagă pentru sufletele celor care și-au încheiat pelerinajul pe acest pământ, cerându-i lui Dumnezeu odihna veșnică și împăcarea pentru ei.

Concluzie

Ziua de vineri în Ortodoxie este locul în care suferința și speranța se întâlnesc în mod unic. Este ziua în care credincioșii sunt chemați să păstreze post, să se roage și să își aducă aminte de semnificația profundă a Crucii. Toate aceste practici transformă vinerea într-o zi cu o încărcătură spirituală deosebită, care ne amintește de iubirea necondiționată a lui Dumnezeu pentru noi și de chemarea noastră de a împărtăși această iubire cu ceilalți.

Lasă un comentariu