Rugăciunea de Duminică Dimineața

De vreme ce ziua Duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om, pentru aceasta iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție și-Ți mulțumesc foarte pentru darurile cele mari, ce ai făcut la toate zidirile Tale. Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea când stau și cuget că numai Tu singur ești Dumnezeu, Sfânt, Înțelept, Milostiv, Purtător de grijă, Bun, Puternic, Necuprins, și în scurte cuvinte, vreo bunătate și vreo mărire nu-Ți lipsește. Mă bucur că Tu ești un Dumnezeu în trei Fețe: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Să se tulbure, Domnul meu, toți cei ce se închină altor dumnezei: că nu este alt Dumnezeu afară de Tine. Pentru aceasta fă să sporească creștinii la orice mărire și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu adevărat și Te mărturisesc și Ți se închină și-Ți slujesc pururea cu toată inima și cu toată puterea. O, Părinte Sfinte, miluiește-mă! O, binecuvântate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne nouă darul Tău și acoperământul Tău! Așa, Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritului și nevrednicului, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică după porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și Maicii noastre. Dăruiește-mi pocăință adevărată, ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împărăției Tale și împotriva sufletului meu și a aproapelui meu. Te rog, Mult Milostive Doamne, să uiți de astăzi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, mulțumesc din toată inima mea pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înnoirea sufletului meu, pentru răbdarea Ta cea mare, că nu m-ai pedepsit după mulțimea păcatelor mele, ci mă îngăduiești și-mi aștepți pocăința, ca un Iertător Bun și Milostiv. Și încă mă rog, Doamne Iisuse Hristoase, să-mi dai dar să petrec bine și creștinește întru această săptămână fără a-Ți greși, cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstea Bunei Vestiri a Sfintei Maicii Tale și a Învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău celui Sfânt asupra Apostolilor. Îndeosebi mă rog pentru ajutorul Tău, Prea Bunule Stapâne, ca să mă cunosc pe mine, să mă căiesc de pacatele mele și să mă îndreptez cu mărturisirea, iar în ora morții să fiu aflat pregătit, cuminecat și cu inima curată și să fiu aflat demn de Împărăția Ta cea veșnică. Amin.

Ziua de Duminică în Ortodoxie

Ziua de duminică în ortodoxie este nu numai o zi a săptămânii, ci este însăși cheia care deschide și închide săptămânile. Duminica este ziua bisericilor și a credinciosilor, ziua pocăinței și a celebrării rezurrecției Domnului nostru Isus Cristos.

Ziua Rezurrecției

Primul și cel mai important aspect al duminicii în ortodoxie este faptul că aceasta este asociată cu Învierea Domnului. Potrivit învățăturilor Sfintei Biserici Ortodoxe, duminica este marcată ca Ziua Rezurrecției, o zi cu o semnificație spirituală profundă pentru credincioși.

„Dumnezeu propriei sale duminici plămădește, întru care toate lucrează” – Vasile cel Mare

Prin aceasta, este subliniată importanța zilei de duminică și faptul că este o zi dedicată lucrărilor divine.

Participarea la Liturghie

Duminica, credincioșii se adună în biserici pentru a participa la Sfânta Liturghie, unde își unesc rugăciunile și cântările în cinstea lui Dumnezeu. Acesta este un moment dedicat contemplării divine, în care sufletul este încărcat cu bucuria Învierii Domnului.

Ziua odihnei

Pentru înțelegerea ortodoxă a duminicii, este esențială să se rețină că aceasta este concepută ca ziua de odihnă. Nu o odihnă oarecare, ci una ce sanctifică și consacră timpul.

Rugăciunea și lectura scripturală

Pentru credincioșii ortodocși, ziua de duminică este, de asemenea, o zi dedicată rugăciunii și citirii cărților sfinte. Aceasta include citirea Evangheliei și a Psalmilor, precum și a Lucrărilor Părinților Bisericii.

În concluzie, duminica în ortodoxie este mult mai mult decât o simplă zi a săptămânii. Ea este o zi spirituală profundă, cu semnificații care le întrec pe cele legate de timpul terestru. Așa că pentru cel care locuiește în Biserica Ortodoxă, duminica devine o zi a Învierii, a sărbătorii, a rugăciunii și a odihnei în Hristos.

„În duminică suntem chemați să trăim măreția și frumusețea Învierii lui Hristos, însășirând în jurul acestei axe a vieții creștine fiecare aspect și dimensiune a vieții noastre.” – Părintele Teofil Părăian

Lasă un comentariu