Rugăciunea de Dimineață a Sfântului Ioan de Kronstadt

Dumnezeule! Făcătorule şi Stăpâne al lu­mii, caută cu milostivire în ceasul acesta al dimineţii asupra făp­turii Tale împodobită cu dumnezeiescul Tău chip. Fă ca ochiul Tău să mă în­vioreze şi să vină lumina Ta cea mai strălucitoare decât Soarele în bezna su­fletului meu, cel ticăloşit de păcat. Ia de la mine întristarea şi lenea, dăruieşte-mi veselie şi vigoare sufletească, pentru ca inima mea să slăvească cu bucurie bunătatea şi sfinţenia Ta, nemărginita-Ţi măreţie, desăvârşirile Tale fără de sfârşit, în toată vremea şi în tot locul. Că Tu eşti Făcătorul meu şi Stăpânul vieţii mele, Doamne, şi Ţie se cuvine slavă de la toate făpturile Tale raţionale, în tot ceasul, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Sfântul Ioan de Kronstadt – Viaţa mea în Hristos

Sfântul Ioan de Kronstadt: Păstor al sufletelor și Mântuitor al inimilor

Sfântul Ioan de Kronstadt (n. 19 octombrie 1829 în Sura – d. 20 decembrie 1908 în Kronstadt), unul dintre cei mai venerați sfinți ai Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost o refulgentă lumină a dreptei credințe și o inegalabilă sursă de confort și speranță pentru mulți oameni.

Viața timpurie a lui Sfântul Ioan

Născut pe 19 octombrie 1829, în satul Sura, Arhangelsk, Rusia, lui Ioan Ilyitch Sergiev i s-a dat la naștere numele de Ivan. El a crescut într-o familie de țărani foarte religioși, dar săraci. Cu toate acestea, în ciuda necazurilor și a sărăciei sale materiale, Ioan a fost binecuvântat cu o natură plină de compasiune și dorință de a ajuta pe cei mai puțin norocoși.

Tineretea și chemarea spre preoție

Deschis spre cuvântul lui Dumnezeu de la o vârstă fragedă, Ioan a fost trimis la școală la vârsta de 10 ani. În ciuda negăsitului greu de a învăța datorită dislexiei, el a continuat să persevereze, inspirat de dorința sa aprigă de a se împlini în slujirea lui Dumnezeu.

Actele sale de caritate

După hirotonie, Ioan s-a mutat în Kronstadt, unde a început să slujească ca preot la Biserica Sfântul Andrei. Aici a devenit foarte cunoscut pentru maniera sa altruistă și devotamentul față de săraci. În anii ce au urmat, Sfântul Ioan a devenit mai mult decât un preot pentru oamenii săraci și disperați din Kronstadt. Nenumăratele sale opere de caritate, îngrijirea față de săraci, bolnavi și orfani l-au transformat într-un adevărat salvator al celor mai puțin norocoși.

Miracole și vindecări

La fel ca mulți sfinți din istoria Bisericii Ortodoxe Ruse, Sfântul Ioan a fost asociat cu numeroase miracole și vindecări. Se spune că prin rugăciunile sale intime și puternice, au fost vindecați mulți oameni de boli și afecțiuni de care suferiseră timp îndelungat.

Moartea și Canonizarea

Sfântul Ioan a trecut la cele veșnice pe 20 decembrie 1908, și a fost înmormântat în biserica pe care a slujit-o cu atâta dragoste și devotament. În anul 1964, Biserica Ortodoxă Rusă l-a canonizat, recunoscând astfel sfințenia vieții sale și a lucrărilor sale de caritate.

În ciuda faptului că au trecut mai mult de un secol de când a dormit în Domnul, Sfântul Ioan de Kronstadt continuă să fie o inspirație pentru creștinii din întreaga lume. Prin viața sa de sacrificiu și dărnicie, el ne aduce aminte de adevărata esență a creștinismului – iubirea necondiționată, rugăciunea sinceră și jertfelnicia pentru aproapele.

Sfântul Ioan de Kronstadt ne amintește mereu că, indiferent de încercările vieții, harul lui Dumnezeu este mereu prezent și că noi toți avem capacitatea de a fi lumina în întuneric pentru ceilalți.

Lasă un comentariu